h1

Lecţie deschisă… pentru fotbalişti

ianuarie 4, 2008
”Jucăm din trei în trei zile. Avem un program încărcat. Dar încă rezistăm!” Nişte simple declaraţii care ar trebui trecute cu vederea, însă nu se întâmplă aşa. Fotbaliştii se transformă în adevăraţi eroi, pe care începem automat să-i compătimim. Şi totuşi uităm un lucru esenţial: există viaţă în sport şi fără fotbal, sunt şi alţi sportivi care muncesc cel puţin la fel de mult şi care obţin rezultate mult mai bune.

De atâta timp ne dorim să nu mai trecem neobservaţi în lumea sportului, însă asta nu se face fără ”să punem osul la treabă”, adică fără să acordăm importanţa cuvenită şi să investim în sport în ansamblu, pentru că sportul reprezintă mai mult decât fotbal.

De 3 ani handbalul ne reprezintă cu mândrie în lumea întreagă, în toate competiţiile, atât fetele, cât şi băieţii. S-a început de jos, am ajuns în vârf şi ce este important ne-am menţinut în elita europeană şi mondială, contrar obişnuinţelor noastre. Eram mulţumiţi cu câte doi ani în care ”sportul rege” reuşise să se facă remarcat în Europa. Păcat că am crezut că, odată ajunşi ajunşi acolo, nimeni şi nimic nu vor atenta la fericirea noastră. Însă pe cât de repede şi neaşteptat am ajuns sus, la fel am şi decăzut deoarece nişte simple vorbe goale aruncate în vânt nu sunt de ajuns pentru adevărata performanţă. Trebuie mult mai mult decât atât şi încă o dată handbalul a demonstrat asta. E unul din puţinele sporturi în care s-a înţeles că seriozitatea, munca şi respectul faţă de adversari sunt mult mai importante decât apariţiile săptămânale din mass-media, promisiunile deşarte şi aroganţa. De fiecare dată handbaliştii trec peste orice obstacol, strâng din dinţi atunci când durerea se încăpăţânează să-şi facă meseria şi luptă până la capăt fără să se vaite niciodată.

După locul II obţinut în 2005 la Campionatul Mondial, naţionala feminină de handbal a obţinut un meritoriul loc 4 la ediţia de anul acesta a mondialelor, o performanţă foarte bună pentru sportul românesc. Însă, din păcate, nu puţini au fost cei care le-au acuzat pe fete pentru aşa-zisul ”eşec”. Şi totuşi trebuie remarcat că este singurul sport de echipă care se menţine în elită, în timp ce la fotbal d-abia visăm să ne calificăm la mondiale.

Se fac mult prea multe diferenţe între sporturi şi de cele mai multe ori sunt favorizate cele în care circul şi scandalurile sunt la putere că doar aşa este mai frumos şi palpitant. De ce trebuie să fie mai apreciată o performanţă mondială la handbal sau la orice alt sport decât un scandal între doi patroni de cluburi?

P.S. Mulţumesc Gina pentru titlu!

11 comentarii

 1. Citindu-ti posturile, bag seama ca te maturizezi cam repejor, don’soara. Ai scris si frumos si cu discernamint. Altii scriu frumos, e adevarat, dar bat cimpii. Multi au impresia ca talentul scriitoricesc, usurinta in exprimare si vocabularul imbogatit pot suplini o logica labila si o judecata subiectiva. Fals, cit se poate de fals. Tu, in schimb, dai dovada de curaj, talent si obiectivitate. Ce te rog e urmatorul lucru. Desi ai tote sansele sa ajungi intr-o zi, sa nu-ti spui niciodata „geniala”. Lasa-i pe altii s-o faca.


 2. tu ii dai lectii mariei andries 🙂


 3. Astept comentariul lui AG. 🙂


 4. cat costa o ora sa ma meditezi? vreau sa scriu si eu asa bine.:)


 5. Sunt multe sporturi mai frumoase si mai interesante decat fotbalul, dar ma incumet sa fac o diferentiere clara intre fotbalul romanesc si cel extern. Jos palaria pentru englezi si olandezi care joaca pe 26, 30 decembrie si chiar pe 1 ianuarie (cazul englezilor)…in timp ce ai nostri stau cu sarmaua pe masa, chefuind care incotro. Aici se vede profesionalismul unora si amatorismul altora.

  Un bun exemplu si cu handbalul, Oltchim obtinand o frumoasa victorie pe 2 ianuarie, in timp ce baietii au inceput o noua campanie de calificare la un turneu final. Ar fi primul dupa 13 ani!


 6. Semne bune anul are!

  Ai pornit-o cu dreptul. Nu spun la mai multe, cantitatea nu ma intereseaza, ci sa fie cat mai bune!


 7. Felicitari pentru articol,Mara. Subscriu la ceea ce au spus Nasty si Papagigli.


 8. @papa
  Nu o sa-mi spun niciodata „geniala”! Garantez!
  @Alex_S
  Sper sa fie asa!
  @forast
  Scump, scump….:D:P!
  @Laurentiu
  Multumesc!
  @dumy84
  Fotbalul romanesc a ajuns la un nivel foarte scazut! si din pacate nu da semne de revenire!


 9. din pacate, pt ca in lumea asta gsp-ista nu se vinde decat fotbal. Iti spune unul care a avut ocazia sa cunoasca atmosfera din redactia GSP.


 10. Sa fim seriosi , in handbalul feminin nu o sa auzim niciodata de Lutupan ca a facut sex cu 10 prostituate in Roma , ca Tadici s-a drogat cu cocaina si apoi a intrat cu masina in ceva hotel , ca patronul oltchimului fuge cu punga plina cu bani dupa handbalistele de la rulmentul etc…atunci de ce sa urmarim acest sport ? doar pt rezultatele extraordinare ? doar pentru mandria care ne cuprinde corpul la fiecare rezultat mare ? doar pentru imaginea excelenta rezultata in urma acestor rezultate ?….


 11. decat sa bage pe prima pagina o stire despre rulmentul vs oltchim , mai bine baga un zvon de transfer ratat….dar asta vinde….deci nu ei sunt de vine , ci aia care cumpara…adica noi…sau , ma rog , voi 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: