h1

Zburând spre succes

februarie 25, 2009

Între 20-28 februarie 2009, la Liberec (Cehia), se desfăşoară Campionatul Mondial de schi nordic. Pentru prima dată în istoria sporturilor de iarnă, la această ediţie a fost introdusă şi proba de sărituri cu schiurile, la feminin.

***

colinemattel72Într-un sport dominat cu autoritate de bărbaţi, în care curajul şi stăpânirea de sine trebuie să ajungă la cote maxime în timpul zborului, nimeni nu ar fi crezut că nişte fete, şi chiar fetiţe, îşi vor lua zborul spre cer. De câţiva ani, participă la Cupa Continentală. La început erau foarte puţine practicante, însă de la un sezon la altul, numărul lor a crescut,  în timp ce vârsta sportivelor e din ce în ce mai mică. Dovadă este chiar Coline Mattel, o copilă de 13 ani care la vârsta când ar fi trebuit să se joace cu păpuşile Barbie, a început să sară cu schiurile. La 8 ani a încercat pentru prima dată, a căzut, însă nu s-a descurajat. De atunci trambulina şi schiurile au devenit cei mai buni prieteni. După fiecare competiţie, declară cu zâmbetul pe buze: ”J’aime prendre des risques!”.

Medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de sărituri cu schiurile, la juniori, franţuzoaica a uimit o lume întreagă prin evoluţiile sale de la mondialele de seniori, din această săptămână. Fără nici un fel de emoţie, împinsă de firea sa aventurieră, Coline a oferit o adevărată lecţie adversarelor, dar şi celorlalţi despre ceea ce înseamnă curajul şi puterea de concentrare. A încheiat competiţia pe poziţia a cincea, fiind întrecută de concurente cu 10-12 ani mai mari decât ea, iar la final a declarat cu nonşalanţă: ”Mi-am luat câteva caiete la mine, să-mi fac temele, dar nu cred că voi avea timp. Trebuie să mă ocup de sărituri.” După câteva momente de pauză, a adăugat cu mândrie: ”Asta pot face cel mai bine pentru sportul din Franţa.”

***
La sesiunea de antrenamente, Coline a reuşit cea mai lungă săritură din competiţie, de 99 m, cu un metru mai puţin decât lungimea trambulinei.


14 comentarii

 1. ma gandeam ca nu mai vrei sa-l postezi
  tare fata 🙂
  imi creasem falsa impresie ca e vorba de o romanca
  Emiru` cred ca m-a bruiat 😀


 2. talentul se gaseste oriunde ,trebuie doar sa ai OCHI sa il vezi


 3. misto, senioaro !


 4. Super.Si fata si articolul tau?
  Putem vota si noi la concursul de bloguri?
  Daca da ,unde?


 5. mara
  tare pustoaica asta! bravo ei! 🙂
  fighter
  roblogfest.ro, da’ nu poti vota decat daca iti faci cont acolo. cu asta te-as putea ajuta eu, pentru numai 500 euro! 😀


 6. @mala
  Timpu asta imi da mereu batai de cap!

  @adi
  De acord! 😉

  @codru
  Multam!

  @fighter
  Multumesc! Modul de votare este cel care ti l-a spus si anowen! Trebuie sa-ti faci cont pe roblogfest!

  @anowen
  😀


 7. Buona ziua
  Sorry to not write in Romanian.
  Thank you to write about Coline Mattel, but you use a picture (comes from http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ColineMattel7.jpg ) without name the author, who is me : Manuguf, from Wikipédia writen in french (http://fr.wikipedia.org/wiki/Utilisateur:Manuguf ). You can use this picture for free, but it is under CC-BY-SA license, you must give a link to this licence (for example here : http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.ro ), and name me as author.
  If you think is too much for you, you can also take out this picture from your blog. Thank you for doing what you must. Manu

  Merci de parler de Coline Mattel. Vous utilisez une photo (qui viens de http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ColineMattel7.jpg )sans nommer l’auteur, qui est moi-même : Manuguf, de Wikipédia en français (http://fr.wikipedia.org/wiki/Utilisateur:Manuguf C’est une photo sous licence libre, vous avez raison de l’utiliser, mais il y a quelques petites conditions, qui sont de nommer l’auteur, et de mettre un lien vers la licence qui s’applique, par exemple avec ce lien : http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.ro .
  Si ces conditions vous semblent trop contraignantes, vous pouvez également retirer la photo.
  Merci de faire le nécéssaire, Manu.


 8. @Manuguf
  Je m’excuse pour cette situation. J’ai résolu le problème.Si vous appuyez sur la photo, vous serez diriger vers votre profile!


 9. Merci de la modification, merci de votre rapidité à réagir. Vous avez résolu le problème de manière inhabituelle : il n’est pas explicite que la photo est de moi, et il n’y a pas mention de la licence.
  Ces 2 problèmes seront résolus facilement en dirigeant le lien de la photo vers http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ColineMattel7.jpg plutôt que vers mon profil. (Vous pouvez effacer cet échange une fois le problème résolu)

  Merci encore, et aussi de l’intérêt que vous portez à Coline Mattel.
  Manu


 10. Avec plaisir!
  J’ai posé le lien vers le site que vous m’avez donné.


 11. Merci. Félicitations pour la qualité de votre français. Vous pouvez effacer tous mes commentaires.
  Cordialement, Manu


 12. En ce qui me concerne ce n’est aucun problème! Je vous remercie pour votre compréhension!
  Et merci pour les appréciations!


 13. un martisor cu ghiocei


 14. @mala
  Multumesc! 😉Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: