h1

Portret de campioană

martie 30, 2009

29 martie 2009. La Constanţa s-a călcat peste încă o pagină din istoria fotbalului românesc. La fel de prăfuită, aproape distrusă de neputinţa jucătorilor de a crea o propoziţie.

În celălalt colţ de lume, în inima Siberiei, o româncă scrie cu litere aurite în cartea albă a biatlonului.

În ziua când toţi plângeau eşecul naţionalei, Eva Tofalvi parcurgea ultimii metrii dinaintea finalului unui sezon excepţional.

***
„Cei care nu au vise, nu au nici viaţă!”

evatofalvi18dec2008Totul a început acum 15 ani. A trecut de la schiul alpin, la biatlon. A vrut să renunţe, pentru că nu avea unde să se antreneze, pentru că aproape tot anul era departe de casă, dar a continuat. Şi a câştigat.

În 1997, a debutat în Cupa Mondială, cea mai importantă competiţie a biatloniştilor. 11 sezoane consecutive nu a fost decât o simplă concurentă. Doar prin locul 6, obţinut la Campionatul Mondial de la Pokljuka (2001), la individual, a reuşit să se facă remarcată. Însă doar atât…

…până în decembrie 2008 când a început un nou sezon din Cupa Mondială, însă un sezon în care Eva a scris istorie pentru sporturile de iarnă din România. După prima cursă (locul 35, la individual), nimeni nu s-ar fi gândit că până la final totul va părea desprins dintr-un basm.

Au urmat 2 clasări consecutive în TOP 10 (la Oestersund). Să fi fost o simplă întâmplare? Posibil! Aşa a fost tentată toată lumea să creadă până pe 18 decembrie când…

”-După prima trecere prin poligon, Eva a reuşit să nimerească toate ţintele şi a ieşit pe poziţia 14!

-Deplasare foarte bună pe schiuri pentru românca noastră!! Intră pentru a doua oară în poligon! Haide Eva!

-Încă un foc! Şi da, tragere perfectă în dreptul româncei! Însă d-abia acum urmează partea dificilă a probei, cele 2 trageri din picioare!

-0 pentru Eva şi la cea de-a treia trecere prin poligon! Locul 4!

-Doar 5 ţinte o mai despart pe Eva de o mare performanţă pentru biatlonul românesc! Încă 2! Şi tragere perfectă! Eva iese pe locul 2 din poligon, în spatele Albinei Akhatova!

Rusoaica trece prima linia de sosire, însă cel mai important, POZIŢIA SECUNDĂ pentru Eva Tofalvi! Prima clasare pe podium din istoria biatlonului feminin, pentru România! BRAVO EVA!”

…s-a întâmplat miracolul. Eva Tofalvi a urcat pentru prima dată pe podium într-o etapă de Cupă Mondială. Întâmplarea s-a transformat în certitudine, iar Eva, în campioană.

La 2 luni după frumoasa performanţă, românca a fost declarată câştigătoarea cursei de la Hochfilzen, după ce Albina Akhatova a fost descalificată din competiţie.

De atunci, etapă după etapă, reprezentanta noastră a devenit o concurentă redutabilă, reuşind să obţină puncte la finalul tuturor curselor. Astfel, cu determinare şi voinţă, a ajuns în topul celor mai bune biatloniste din lume, clasându-se la finalul Cupei Mondiale pe un meritoriu loc 11, performanţă excepţională pentru sportul românesc.


8 comentarii

 1. Super performanta intr-adevar. Pacat ca Max Nicu a fost mai important pentru unii…


 2. Bravos domnisoara! Foarte frumos, documentat, actual si nu in ultimul rind, important. Felicitari!


 3. Carcotashul din mine zice sa pui 29 martie, in loc de aprilie. Nu de altceva insa nu stim ce catastrofa ne-o mai paste atunci 😉


 4. @Emiru’
  Multam pt atentionare! 😀


 5. uraaaaaaaaa,ieeeeeeeeeeeeeeeee,daaaaaaaaaaaaaaa
  keep working , good improving!!!!!!!!!:P


 6. Felicitari pentru Eva! Merita mult mai multa atentie!


 7. Felicitari Eva, felicitari Mara! 🙂


 8. Fir-ar sa fie de fotbal cum ne suge atentia de la lucrurile cele mai frumoase, de la povestile emotionante!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: