h1

Suferinţele din spatele gloriei

aprilie 6, 2008

O nouă zi. Aceleaşi gânduri, aceleaşi speranţe deşarte, aceleaşi dorinţe. Doar puterea de luptă şi dragostea pentru sport îi fac să meargă mai departe. Au pierdut destule în viaţă ca să renunţe acum. Şi de ce ar face-o? Au ambiţie, voinţă şi vor să transforme imposibilul într-un lucru posibil. Ştiu că pot. De aceea nu se dau înapoi. Lupta este d-abia la început, dar o mică neatenţie le poate nărui visele de când erau copii. Nu este deloc dificil să te accidentezi sărind de pe trambuline pe saltea.

Pornesc spre sala de antrenament. Undeva, într-un colţişor din mintea lor, se creează o nouă lume. Antrenamente în condiţii normale, bazine cu apă, trambuline, platforme, un complex doar al săritorilor. Bine, e prea mult!! Măcar un bazin mic, cu o trambulină. Doar să nu cadă tencuiala de pe pereţii!

Însă totul se destramă într-o singură secundă, atunci când, odată ajunşi în sală, dau piept cu realitatea, o realitate mult prea crudă pentru ei. Se îndreaptă hotărâţi spre rampa, se pregătesc temeinic zi de zi. Nici salteaua pe care se văd urmele lăsate de vreme, nici bureţii, nici ”platforma” inexistentă nu-i împiedică să lupte în continuare. Până la urmă trebuie să se considere norocoşi, ”beneficiază” de o plasă elastică şi de o capră. Ce mai contează că nu au un bazin, că nu au apă??? Le sunt suficiente atâtea ”dotări”.

Ştiţi cum îşi aşteaptă pensionarii pensia?? Aşa aşteaptă şi ei să plece două luni la Sibiu, unde se află un bazin cu apă. Însă cu aceeaşi dezamăgire descoperă că nimic nu s-a schimbat nici acolo. La fel ca bătrânii care sperau să mai găsească măcar un leu în plus pe cupon. Se suie pe trambulină, însă nici aceasta nu îi ajută. La fiecare săritură se încăpăţânează să le strice exerciţiu. Şi totuşi nu „ea” este de vină pentru indiferenţa celor din jur. Am spus bazin cu apă?? Dacă prin apă înţelegeţi o soluţie verde, plină de mătasea broaştei, atunci m-am exprimat corect.

Zi de zi, cu aceeaşi seriozitate, cu aceeaşi dăruire îşi duc programele la final, programe îngreunate pe nedrept de indiferenţa şi nepăsarea unora. Şi totuşi ei contiună, lucru cel mai important pentru orice sportiv pasiont de ceea ce face.

Notă: Ramona Ciobanu, Corina Popovici şi Constantin Popovici sunt cei 3 sportivi ai României care ne reprezintă cu succes la competiţiile de săritui în apă, platformă de 10 m. De fiecare dată se clasează în primii 10 atât la competiţii europene, cât şi mondiale, în ciuda dificultăţiilor cu care se confruntă în ţară. La ultima ediţie a CE de înot, Ramona Ciobanu s-a clasat pe poziţia a opta, iar la sincron, alături de colega sa, pe locul 5. Constantin Popovici a terminat concursul pe poziţia a 10. De asemenea, Ramona şi Constantin sunt deja calificaţi pentru Jocurile Olimpice, de la vară.

„Ne e foarte greu să ne acomodăm cu apa după ce ne antrenăm aici. Ne chinuim. Suntem singuri” Constantin Popovici

12 comentarii

  1. Mi-a placut cum ai scris.
    M-a intristat pentru ca ma simt neputincios… Sper sa ajungi candva sa te citeasca cineva cu banii si sufletul sa schimbe ceva pentru natatia romaneasca…


  2. Hmm, e intr-adevar o mare problema, dar gindindu-ma ca marii fotbalisti brazilieni apar din ghetouri, ma gindesca ca poate conditiile necorespunzatoare-i ambitioneaza si mai mult pe acesti copii exceptionali.
    Anyway ai scris-o bine si cu suflet.


  3. @Alex_S
    Mersi pt aprecieri! Ii urmaresc de peste 3 ani la competitii si chiar sunt niste luptatori! Poate cineva, candva ii va ajuta!
    @papa
    Sunt foarte foarte ambitiosi si trec peste toate obstacolele!
    Mersi pentru laude!


  4. Felicitari pentru articol! Din pacate, asta e realitatea, iar cei care ar trebui sa actioneze probabil nu stiu sa citeasca.


  5. @observatorul
    Multumesc! Din pacate asa e!


  6. Frumos articol. Din pacate nu stiu daca o sa se schimbe ceva in viitorul apropiat.


  7. Tine-o tot asa mara, poate intr-o buna zi te vor auzi si cei care au puterea de a schimba ceva.
    Cat despre sportivi, ma intreb daca oare la sarituri nu se poate face un aranjament ca la tenis de masa: sa-si gaseasca echipa de club in strainatate si sa participe la competitiile sezonale pentru ele.


  8. […] -despre situaţia săritorilor în apă, puteţi citi un articol aici […]


  9. bravo mara!

    din cate stiu eu, la iasi se lucreaza la un proiect de bazin olimpic…e drept ca lucrearea a fost inceputa acum 20 de ani, da’ cand am trecut eu pe-acolo incepusera sa miste cate ceva…


  10. @the judge
    Macar sa se rezolve!


  11. […] Calificarea in ultimul act reprezinta cel mai bun rezultat al romanului, la nivel mondial, un rezultat excelent daca ne gandim la conditiile de antrenament de care au parte saritorii in apa d… […]


  12. […] a vedea cat de remarcabila este aceasta performanta va invit sa cititi pe blogul Marei modul in care acesti sportivi se pregatesc pentru competitii. Tag-uri incluse:campionate […]



Lasă un comentariu